کارمزد معاملاتی چیست و چقدر است؟

به گزارش مهسان بلاگ، کارگزاری واسطی است که زمینه های لازم جهت انجام معاملات راحت تر را برای شما فراهم می کند و در عوض، بابت این کار از شما کارمزد می گیرد

کارمزد معاملاتی چیست و چقدر است؟

کارمزد معاملاتی

به گزارش خبرنگاران به نقل از تالار بورس ، همان طور که می دانید برای خرید یا فروش همه چیز نمی توان به طور مستقیم اقدام کرد برای مثال برای خرید و یا اجاره یک خانه باید به بنگاه های مشاور املاک مراجعه کرد. مشاور املاک با توجه به بودجه و شرایط مد نظر شما خانه هایی را به شما نشان می دهد. در صورتی که شما از خانه ای خوشتان بیاید و قصد خرید یا اجاره آن را داشته باشید، مشاور املاک مبلغی را به عنوان حق الزحمه جوش دادن معامله از شما دریافت می کند. در اینجا مشاور املاک نقش یک رابط را بازی می کند و به شما کمک می کند تا راحت تر به هدف خود برسید در مقابل آن مبلغی را بابت ارائه خدمات از شما به عنوان کارمزد یا حق الزحمه دریافت می کند. کارگزاری ها نیز، کاری مشابه با مشاورین املاک انجام می دهند. اما چگونه؟

همان طور که همه شما می دانید برای خرید و فروش سهم یا سایر اوراق بهادار علاوه بر داشتن یک کد معاملاتی (کد بورسی) باید در یک کارگزاری ثبت نام کنیم. کارگزاری ها از نهادهای مالی هستند که نقش واسطه های مالی را اجرا می کنند. این نهادها باعث می شوند که سرمایه ها با سرعت بیشتر و با هزینه ای کمتر در گردش باشند. به بیان دیگر، این نهادها عمدتا امور مالی و سرمایه گذاری را، اجرایی می کنند.

شرکت های کارگزاری خدمات متنوعی ارائه می دهند، اما مهم ترین وظیفه آن ها خرید و فروش سهام و همچنین سایر اوراق پذیرفته شده در بورس است. کارگزاران نقش واسطه ای بین خریداران و فروشندگان ایفا می کنند و به ازای آن مبلغی را به عنوان کارمزد از مشتریان (سهامداران) دریافت می کنند.

برای این که یک معامله انجام شود، دو کارگزار مشخص به کنندگی از هر سهامدار اقدام به خرید و فروش می کنند. کارگزار به نوعی کننده حقوقی سرمایه گذاران در معاملات بوده و افراد بدون کارگزاری، قادر به انجام معامله نیستند.

فرض کنید بدون داشتن واسطه بخواهیم سهم های خود را معامله کنیم، با اطمینان می توان گفت یافتن شخصی که قصد فروش سهام خود را داشته باشد و این سهم همان سهمی که ما قصد خرید آن را داریم باشد، امری بسیار سخت و تقریبا غیرممکن است.

کارگزاری ها این کار را برای ما ممکن می کنند. در واقع کسی که قصد فروش و یا خرید یک سهم را داشته باشد به کارگزاری خود مراجعه می کند. از آن جا که تمامی کارگزاری ها به یک هسته معاملاتی متصل هستند، می توانند به سرعت اطلاعات را در اختیار همدیگر بگذارند و فرایند پیدا کردن خریدار و فروشنده را تسهیل کنند.

در ازای انجام این کار از ما دستمزد دریافت می کنند، که به این دستمزد، کارمزد معاملات می گویند. معاملاتی که ما روزانه و به صورت آنلاین در یک لحظه انجام می دهیم از طریق مسیرهایی انجام می شود که بابت آن از ما کارمزد گرفته می شود.

مقدار دقیق کارمزد

اخیرا به منظور کاهش هزینه های سرمایه گذاری، تشویق افراد به سرمایه گذاری در بازار سرمایه و حفظ حقوق و منافع سرمایه گذاران، سازمان بورس اوراق بهادار قانون جدیدی تصویب کرده است. طبق این قانون سقف نرخ کارمزد خرید و فروش سهام شرکت های بورس اوراق بهادار تهران، فرابورس ایران، مدیریت فناوری بورس تهران، سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه و شرکت های کارگزاری از معاملات سهام و حق تقدم سهام به میزان 20 درصد با رعایت حداکثر سقف ریالی مصوب در هر معامله، کاهش یافته است. جدول زیر مقدار کارمزد، پیش از تصویب قانون جدید است.

با تصویب قاون جدید میزان کارمزد تغییر کرده است. یعنی اگر قبلا برای خرید سهمی حدود 0.464 درصد از ارزش معامله را به عنوان کارمزد پرداخت می کردیم، الان 20 درصد از این مقدار کاسته شده و کارمزد خرید به 0.3712 درصد رسیده است.

همان طور که در جدول بالا می بینید پیش از تصویب این قانون هم کارمزد خرید سهم هایی که در بازار فرابورس معمله می شوند تفاوت بسیار اندکی با کارمزد سهامی که در بورس معامله می شوند دارد. بعد از تصویب قانون جدید هنوز این اختلاف حقفظ شده است. یعنی کارمزد معامله در بازار فرابورس به مقدار ناچیزی کمتر از کارمزد معامات در بورس اوراق بهادار است.

مجموع کارمزد های فروش قبلا برابر با 0.00975 بود اما الان به 0.0088 در بازار بورس رسیده است. ممکن است الان با خود بپرسید 0.0088، 20 درصد کمتر از0.00975 نیست، پس چجوری امکان دارد که کارمزد فروش 20 درصد کاهش پیدا کرده باشد. با کاهش 20 درصدی کارمزدها مقدار مالیات تغییر نکرده و همان 0.5 درصدباقی مانده است.

یکی از تفاوت هایی که بین کارمزد خرید و فروش وجود دارد، مربوط به مالیات است. هنگامی که ما سهمی را می فروشیم، همانند فروش سایر دارایی ها درصدی به عنوان مالیات از ما گرفته می شود. این مالیات در هر صورت از فروشنده گرفته می شود. یعنی فرقی ندارد که شما طی معامله ای که انجام داده اید، سود کردید یا زیان، به هرحال باید مالیات خود را بپردازید. تنها تفاوتی که بین پرداخت مالیات سهام با دیگر دارایی ها وجود دارد این است که، مالیات سهام به طور اتوماتیک از شما گرفته می شود و مثل پرداخت مالیات واحد تجاری و... نیازی به پر کردن اظهارنامه مالیاتی ندارید.

hodablog.ir: هدا بلاگ | انجمن گفتگوی سیستم مدیریت محتوای هدا بلاگ

منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 6 آبان 1400 بروزرسانی: 6 آبان 1400 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 63560

به "کارمزد معاملاتی چیست و چقدر است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کارمزد معاملاتی چیست و چقدر است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید